Bábovičky z vařené rýže

8. února 2009 v 18:25 |  Přílohy
Úplně obyčejná rýže? Ano. Děláme ji často. Někdy ji děláme neobyčejnou různými přísadami, někdy jen tvarem:


Suroviny:
2 hrnky dlouhozrnné rýže
2 polévkové lžíce oleje
2 vrchovaté lžičky soli
3,5 hrnku vody


Postup:
Doporučuji použít hrnec s co nejtlustším dnem!
Rýži propláchneme ve studené vodě, vodu co nejvíce slejeme. Přidáme odměřené množství vody, olej a sůl. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání a na středním ohni rýži vaříme, dokud se voda nezavaří natolik, že její hladina je ve stejné úrovni, jako vrch rýže. Naposledy zamícháme a zakryjeme poklicí a mírně zeslabíme plamen. V tomto okamžiku neodcházíme, ale sledujeme poklici. Jakmile se pod poklicí vytvoří tolik páry, že se začne zvedat, plotýnku pod hrncem vypneme, poklici nezvedáme nejméně 20 minut. Kouzlo neotvírání hrnce spočívá v tom, že hrnec má nažhavené dno, které bude postupně uvolňovat teplo do rýže. Dále se pod poklicí vytvořilo hodně páry, kterou nesmíme vypustit. Teplo a pára je to nejlepší na samovolné "dojití" rýže do té správné podoby. Hrnec otevřeme klidně až před servírováním, hned rýži zamícháme, aby zůstala sypká a při pozdějším chladnutí nevytvořila kompaktní krychli.

K vytváření báboviček použijeme plastovou formičku na pudink. Nebo hrneček, nebo jinou formičku. Přes formičku položíme dostatečný kus mikrotenového sáčku, nebo potravinové folie. Vystlanou formičku naplníme rýží, mírně stlačíme, aby držela lépe tvar a vyklopíme na talíř.
Bábovičky na talíři ocení kdo? Ano, především děti. Ale ani tatínkové bábovičkou nepohrdnou...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 rybička rybička | Web | 8. února 2009 v 18:34

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:   http://www.urybicky.cz/?p=1339

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama