Linecká vánoční klasika

19. prosince 2008 v 0:26 |  Vánoční


Suroviny:
  • 2 žloutky
  • 210g povoleného másla (nebo Hery)
  • 20g vanilínového cukru (1bal.)
  • 100g moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu
  • 310g hladké mouky

Postup:
Všchny suroviny kromě mouky dáme v uvedeném pořadí do domácí pekárny. Necháme je zamíchat. Teprve potom k nim vsypeme mouku a pak necháme zamíchat důkladně . Na míchání takových těst se mi osvědčil program na těstoviny, který 15 minut jen míchá a hněte a ničím se nezdržuje. Pokud máme suroviny studené můžeme na minutku zapnout pečení, aby se ohřály. Po zmiňovaných 15 minutách je těsto krásně měkoučké a rovnoměrně propracované, ale na další práci přiliš měkké a lepivé. Stěrkou těsto vyklopíme na mikrotenový sáček, který přetáhneme přes těsto a odložíme do druhého dne do ledničky.
Další den těsto po částech na vále lehce propracujeme, vyválíme plát tloušťky cca 4mm, podsypávat můžeme hladkou moukou. Vykrajujeme tvary a klademe na pečící papír na plechu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňu asi 12 minut. V horkovzduchu můžeme péct 4 plechy najednou. Vychladlé slepujeme červenou marmeládou a lehce obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilínovým. Nebo ještě lépe - v cukru, do kterého jsme v předstihu umístili vanilkový lusk.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama