Ježek pro Lukáška ke svátku - fotopostup

24. října 2008 v 21:31 |  Dorty

Dnes upečeme dort "ježka" synkovi ke svátku... A marcipánu se ani nedotkneme. Anebo můžeme, pokud upečeme ježka ve verzi "beruška".
Než se pustíme do receptu, prohlédněte si nejprve postup, jak je vlastně plněný dort nenáročný a spíše hravý:


1) Upečeme korpus - na plechu plát ze 4-5 vajec, v kruhu cca ze 2 vajec.
2) Misku vhodné velikosti vyložíme potravinovou fólií nebo mikrotenem.
3) Na ježka potřebujeme tvar plošší, tak si vypomůžeme improvizovanými vycpávkami.
4) Plát piškotu nakrájíme na pruhy a tyto skládáme vedle sebe do mísy.
5) Na bocích mísy si pomůžeme s vytvarováním uříznutím na šikmo. Po zkušenosti s krájením takového dortu doporučuju z plátů piškotu stáhnout horní "slupku" piškotu, která se stejně sama odděluje.

6) Tímto způsobem vyskládáme celou plochu mísy a na koncích doplníme trojúhelníky. Pruhy pak zkrátíme do výšky mísy.
7) Piškotovou mísu pak naplníme připraveným krémem, třeba šlehačkou se ztužovačem. Předtím můžeme piškot potřít marmeládou, ale nemusíme.
8) Stejně tam můžeme a nemusíme potřít marmeládou kruhový korpus, kterým pak naplněnou mísu přiklopíme.
9) Naplněný dort necháme v lednici pořádně ztuhnout alespoň jednu hodinu. Pro snazší přenášení dortu položíme na korpus kolečko z pečícího papíru nebo kartonu.
10) Po ztuhnutí dort překlopíme na podnos nebo podložku.
11) Odkryjeme.
12) A dotvarujeme například oříznutím korpusu na výraznější ovál a pod.

13) Zbytky piškotu rozdrobíme a smícháme s marmeládou a krémem.
14) Vznikne taková zvárná hmota, tzv. punčovina.
15) Z punčoviny vytbarujeme chybějící čumák.
16) Připravíme čokoládovou polevu.
17) Připravený čumák rovnoměrně polijeme polevou.

18) Po zatuhnutí umístíme čumák na ježka zapíchnutím do špejlí.

19) Čumáček je připraven.
20) Připravený krém dáme do zdobícího sáčku s větší špičkou.
21) Zdobíme hvězdičkami jednu vedle druhé.
22) Ze zbytku polevy vykrojíme kolečka jako uši.
23) Umístíme na ježka uši...
24) ... a můžeme krájet.

Na závěr dort vyzdobily děti koupenými želatinovými ozdobami ve tvaru ovoce:
Těsto:
7 vajec, 210g moučkového cukru, 210g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva. Celá vejce šleháme 5 minut s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme 25 min při 170 stupních Celsia.

Náplň:
250g šlehačky (může být rostlinná), želatinový ztužovač. Vyšleháme šlehačku a smícháme se ztužovačem, dle postupu na pytlíku. Marmeláda.

Krém:
250g másla, 150g moučkového cukru, 150g Vanilmixu, 400ml vody. Vyšleháme Vanilmix s vodou a necháme odstát. Vyšleháme máslo s cukrem a postupně přišleháváme ztuhlý Vanilmix. Obarvíme 3 lžícemi kakaa. Namísto Vanilmixu můžeme uvařit čokoládový pudink 2 balíčky v polovičním množství mléka. Pak krém dobarvíme jen podle potřeby. Necháme si kousek bokem na čumák a oči.


A když vyšlo sluníčko, hned jsme ho spapkali.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama