Krůtí v bazalce

9. srpna 2008 v 17:27 |  Slané jídla
Nic extra objevného, ale jednoduché a hlavně mňamkové...

Ingredience:
400-500g krůtích prsou (nebo jiných drůbežích), 1 větší cibule, 1 větší kedluben, 1 citron nebo limetka, trs bazalky, 1 smetana ke šlehání, 150ml zeleninového vývaru (v mém případě 150ml vody + 1PL Solčanky, což je Vegeta "po zdravu"), sůl, můžeme potřebovat i cukr a můžete přidat pepř, my kvůli dětem nedáváme. Olej.
Nějakou přílohu - vařený brambor, těstoviny, zeleninový salát...
Postup:
Suroviny nakrájíme, cibuli na drobnější kostičky, kedluben na nudličky, maso na drobnější kostičky nebo nudličky, bazalku najemno nasekáme, pár lístků necháme na ozdobu. Z pů citronu vymačkáme šťávu, půlku použijeme na kolečka na ozdobu.
Nemáme-li čerstvou bazalku, můžeme použít sušenou, ani jedné rozhodně šetřit nemusíme, má sice výraznou chuť, ale velmi příjemnou, ani pikantní, ani přehnaně aromatickou, prostě příjemně osvěžující. Alespoň pro mě. A zvláště ta čerstvá!
Na teflonové pánvi zesklovatíme cibuli a v ní orestujeme maso ze všech stran. Přidáme kedluben a osolíme. Jakmile maso začne pouštět šťávu, podlejeme zeleninovým vývarem a dusíme přikryté do měkka. Jak dlouho? No tak akorát do měkka. Na tato jídla jsem vždy měla prima hlubokou Tefal pánev s poklicí. S výměnou sporáku za indukční došlo k výměně některého nádobí a jelikož nás je o 3 v domácnosti víc, došlo k výměně relativně nízké hluboké pánve za teflonový hrnec se skleněnou poklicí. Opět osvědčený Tefal.
Před dokončením dáme vařit těstoviny, tento druh stačilo povařit 2 minuty a byly akorát - asi nějaké speciální? A moc dobré!
Jakmile je maso měkké, zalijeme smetanou, přidáme bazalku, dochutíme citronovou šťávou, případně pepřem. Zdáli-se nám omáčka příliš kyselá, napravíme to lžičkou cukru. Nyní omáčku prohřejeme, nebo i povaříme do zhoustnutí. Můžeme přidat jednu dvě lžičky škrobu rozmíchaného ve STUDENÉ vodě (aby se nenadělaly hrudky). Tento však musíme pořádně povařit a rozhodně není v omáčce nutný!
Servírujeme jak se nám bude líbit a necháme si chutnat! Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 sněhulák sněhulák | 10. srpna 2008 v 11:24

:-) rybi, až Ti jednou spadně foťák do jídla ... tak se nediv :-D  tóóólik fotek :-) líbí se mi ta s citrusy :-)

cituji: "došlo k výměně relativně nízké HLUBOKÉ  pánve za teflonový HRNEC se skleněnou poklicí" ... taky na to snad letos u nás dojde, pokukuji ale po BAF :-)

2 rybička rybička | Web | 10. srpna 2008 v 15:56

Jo BAF bych sitaky nechala libit... ale ja radsi lety osvedceny Tefal a par dortovych udelatek k tomu :-D za ty penize...

PS: Jo citrusova je dobra, to jo, taky myslim ...

3 rybička rybička | Web | 8. března 2009 v 16:08

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:  http://www.urybicky.cz/2008/08/kruti-v-bazalce/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama