Žitný celozrnný chleba do formy a do trouby

15. července 2008 v 11:16 |  Domácí pekárna
Domácí pekárnu mám přes rok a od té doby toužím po zaručeném a hlavně jednoduchém postupu na žitný chleba. A nejlépe kdyby byl i celozrnný!
Myslím, že se konečně povedlo! Ve formě na biskupský chlebíček se musí podařit každému i kdyby se neutrefila úplně přesně hustota těsta. Na plechu by hrozilo, že se z něj namísto bochánku upeče placka, ale ve formě nemusíte mít obavu. Navíc ve formě i krásně nakyne a nemusíte použít ošatku...


Použila jsem na něj celozrnnou žitnou mouku co je na obrázku a poslední dobou oblíbené koření, také na obrázku. Recept mi zveřejnili v domácích pekárnách na "Dámě", dostal číslo 948, tak si jej můžete opsat tam. Ale protože jsem tam po čase našla změněný text, uvádím recept i tady. Hlavně proto, že razím zásadu jednoduchosti, vymazala jsem i tam všechny přebytečnosti z postupu, dokud tam recept zase někdo nezaplevelí. Zde si žádnými prkotinami nenechám postup komplikovat.
Pokud s chlebem nechcete mít ani tu sebemenší práci (překlopit do formy, pustit troubu a strčit to do ní), můžete celou práci přenechat pekárně na program "základní". Zvládne to taky - jako na posledním obrázku.


Suroviny:
350 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce octa
1 vrchovatá lžička soli
1 sklepnutá lžička cukru
150g hladké obyčejné pšeničné mouky
350g žitné celozrnné mouky
2 lžičky chlebového koření případně jen drceného nebo mletého kmínu
1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí


Postup:
Musíme počítat s tím, že celozrnné chleby nebo chleby s větším podílem žitné mouky budou hutnější (nenakynou jako s větším podílem hladké mouky), vlhčí a také s menšími póry.
Vykynuté těsto překlopíme z pekárny do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem nebo propracujeme na pomoučeném vále, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky vysypané moukou. Necháme přikryté pod utěrkou cca 1h v teple kynout. Chleba buď necháme ve formě, nebo ho opravdu opatrně překlopíme na plech s pečícím papírem. Můžeme několikrát naříznout. Troubu předehřejeme na 200°C, hned od začátku do ní umístíme na dno kastrolek s vodou. Pečeme pak při 190 stupních po dobu 45 minut, po celou dobu s kastrolkem vody v troubě.
Před pečením chleba pomašlujeme vodou a po dopečení jej také hned pomašlujeme vodou. Můžeme mašlovat i 1 - 2 x v průběhu pečení, ale větráme tím teplotu trouby ven. Máme-li rádi slanší, můžeme mašlovat vodou slanou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kopretinka kopretinka | 15. července 2008 v 21:01

Rybičko, prosím, kde se dá koupit to tvoje chlebové koření?

A chlebík určitě vyzkouším, vypadá skvěle.

2 rybička rybička | Web | 16. července 2008 v 13:33

Koreni na fotce kupuju v drogerii DM. Chtela jsem to napsat do textu a nejak mi to vypadlo...

3 diky diky | Web | 11. listopadu 2008 v 19:29

Ahoj, jakou používáš pekárnu?

4 rybička rybička | Web | 11. listopadu 2008 v 23:33

Moulinex XXL.

5 Jana Jana | E-mail | 9. února 2009 v 17:18

Ahoj Rybicko, zaujal me Tvuj chlebik-urco vyzkousim,koukam ze radeji peces v troube,je to lepsi?jinak mam stejnou picku jako Ty, ale teprve kratce

6 rybička rybička | Web | 9. února 2009 v 21:40

Ahoj Jano, on nas ten hranaty chleba po case omrzel a taky vzdy zapomeneme vyndat pred krajenim haky, ktere nekdy nadelaji pekne kratery. Pri peceni je nevyndavam, vetsinou to netrefim do spravneho okamziku, kdo to ma hlidat. Tento recept bych kvuli konzistenci testa doporucila spis do formy a do trouby nebo nechat v pekarne upect. Chleba z trouby se nam libi vic, protoze nema ty hranate tvary, haky a ma rovnomernou kurku. Je takovy klasictejsi.

7 rybička rybička | Web | 8. března 2009 v 10:41

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde: http://www.urybicky.cz/2008/07/zitny-celozrnny-chleba-do-formy-a-do-trouby/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama