Pařížský rychlezmiz-dort

26. července 2008 v 20:02 |  Moučníky jiné
Pro inspiraci... Zmizel jak přízrak, když jsem to fotila, strávníci mi málem stáli za zády se lžičkami... Řekla bych, že v naší rodině panuje mnoholetý šlehačkový absťák, jinak si to nedovedu vysvětlit...



Korpus do formy 24cm:
  • 4 vejce
  • 80g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 kopcovitě naplněné polévkové lžíce kakaa
  • ke kakau dovážit polohrubou mouku na 80g
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
Ručním el. šlehačem vyšleháme vejce s cukrem na pěnu. Pořádně, objem se více než zdvojnásobí a může to trvat cca 3-4 minuty. Přidáme olej a přešleháme. V míse, ve které jsme vážili kakao a mouku přidáme prášek do pečiva a důkladně lžičkou promícháme - jak kakao, tak i prášek do pečiva by měl být v mouce rovnoměrne rozptýlen. Tuto suchou směs vsypeme do vaječné pěny, vyšleháme v řídké těsto - důkladně, můžeme si pomoci i zamícháním stěrkou, mouka má tendenci klesnout ke dnu. Těsto hned vlijeme do připravené formy a vlžíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme 20-25 minut. Propečení zkoušíme párátkem nebo špejlí. Těsto je tmavé, pozor, ať jej nespálíte.
Zavírací dortovou formu připravíme tak, ze zavírací obručí skřípneme pečící papír ke dnu formy. Boky vymazávat nemusíme, podrží nám tvar korpusu. Před otvíráním obruče boky pouze objedeme nožem.
Tento korpus vznikl omylem, když jsem zapomněla oddělit bílky a tak jsem tak nějak intuitivně spojila dva recepty. Použila jsem ho u půldortu pro Kubíčka i u oranžového s růžemi.
Krém a dokončení:
  • 2 x Rama Cremefine ke šlehání
  • kakao podle chuti a vkusu a požadavku na sytost barvy
  • moučkový cukr podle chuti
Vychlazenou šlehačku dáme do šlehací mísy, přidáme cukr a kakao a vyšleháme kakaovou šlehačku, kterou rozprostřeme na korpus. Doporučuji dort předtím opět vsadit do dortové obruče na pečení, určí šlehačce tvar. Povrch pečlivě vyrovnáme špachtlí. Dáme důkladně vychladit a teprve potom dokončíme přelitím oblíbenou polevou a ozdobíme.
Bonus pro náročné:
Našla jsem Vám podrobný popis, jak se vyrábí pařížská šlehačka ze smetany od kraviček. Tak kdyby jste toužili po ještě větší kalorické bombě, najdete ji zde.
Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rybička rybička | Web | 8. března 2009 v 10:49

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:    http://www.urybicky.cz/2008/07/parizsky-rychlezmiz-dort/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama