Mini Sachr dort

19. července 2008 v 7:44 |  Dorty
Také máte rádi tuto vídeňskou dobrotu? Pokusím se Vám předvést jeden recept z mnoha. Těžko říct, který je ten pravý, zřejmě je střežen stejně dobře jako Becherovka. Nám v tomto případě napodobenina nevadí, hlavně že chutná!
Nakupte suroviny, dívejte se, pečte a hlavně foťte svá díla! A s fotkou nezapomeňte číst tady!


Suroviny na těsto:
  • 100g čokolády na vaření 50%
  • 5 vajec (oddělit bílky)
  • 100 másla (nebo Hery)
  • 100g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma (lze nahradit van.cukrem, ale aroma koupíte v drogerii)
  • 100g hladké mouky (může být i polohrubá)
  • 25g mletých ořechů (já dala vlašské, můžou být mandle nebo lískové. Můžeme nahradit i moukou, ale raději polohrubou nebo hrubou.)
Suroviny na náplň a polevu:
  • meruňková marmeláda (kyselkavější bude lepší)
  • 200g čokolády na vaření 50%
  • 75g moučkového cukru
  • 75-100ml vody
Postup těsto:
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  • Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme si formu o průměru 20cm, vymažeme ji a vysypeme hrubou moukou. Jde o mini dort, šetřím vám kalorie. Budete-li péct ve formě 24cm, udělejte těsto z 6 vajec a ostatního adekvátně přidejte.
  • Oddělíme bílky a žloutky, do bílků přidáme 1/3 cukru a vyšleháme tuhý sníh.
  • Zbytek cukru vsypeme ke žloutkům, kam ještě přidáme změklé máslo a vanilkovou příchuť. Vyšleháme žloutkový krém.
  • Rozpuštěnou a vlažnou čokoládu vmícháme do žloutkového krému, do kterého vmícháme i ořechy.
  • Nakonec postupně vmícháme sníh a mouku, přičemž vařečkou sníh jakoby obalujeme do žloutkového krému, aby příliš nespadnul.
  • Hotové těsto naplníme do formy, urovnáme povrch a dáme péct na 40 minut při 180 stupních Celsia.
  • Upečený korpus dáme chladnout na mřížku a po chvíli ho uvolníme z formy.
Postup dokončení:
  • Korpus otočíme rovným dnem nahoru, rozřízneme uprostřed a promažeme marmeládou. Slepíme zpět a marmeládou potřeme i povrch dortu. Větší kusy ovoce odstraníme, aby povrch dortu zůstal hladký.
  • Na polevu smícháme 75ml vody a 75g cukru, aby se cukr rozpustil. Do vodní lázně dáme rozehřívat čokoládu a rozpuštěný cukr vlejeme ještě do chladné čokolády. Rozehříváme a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a hmota nespojí. Je-li hmota příliš hustá, můžeme ještě přidat vodu, která se nám vypařila.
  • Korpus položíme na mřížku a polejeme vlažnou polevou. Doporučuju použít k rožetření vlažné husté polevy dlouhý rovný nůž. Nůž při roztírání namáčejte do vody, suchý by mohl strhávat hladký povrch a tvořit nerovnosti.
  • Na závěr dort ozdobte - nápisem nebo aplikacemi z tmavé nebo bílé čokolády, nebo šlehačkou či barevným sypáním. Pro inspiraci ke zdobení můžete zajít sem...
Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 yana yana | 19. července 2008 v 17:13

tož to by nebyl víkend víkendem bez pořádného dortu ;-) :-)

2 rybička rybička | Web | 19. července 2008 v 21:06

Tak když je u vás tento týden tvarohový, příště bude sachr do galerie? ;-)

3 yana yana | 19. července 2008 v 21:48

slibuju :-)

4 martuska martuska | 17. srpna 2008 v 18:09

prominte ale moc sem nepochopila to stou pěnou

5 rybička rybička | Web | 17. srpna 2008 v 19:01

S jakou pěnou? O pěně tady nebyla řeč, nebo ano? Anebo myslíte to "obalení" našlehaného sněhu do těsta? Jde o to, zamíchat sníh tak, aby co nejméně spadnul. Takže k tomu vůbec nebude vhodná šlehací metla, ale vařečka. Tou vařečkou jakoby nabírat těsto zpopod vyklopeného sněhu, ze dna mísy a přetáhnout ho přes sníh, až se sníh do těsta jakoby celý zabalí. Zkuste si to a při míchání to nejspíš poznáte, jak to bylo myšleno.

Jestli jste myslela něco jiného a zamíchání sněhu je jasné, pak se omlouvám, že to tady vysvětluju, nechci urazit vaše kuchařské zkušenosti, protože myslíte možná jinou pěnu, nevím...

6 rybička rybička | Web | 8. března 2009 v 10:45

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:  http://www.urybicky.cz/2008/07/mini-sachr-dort/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama