Citronový chlebíček s mákem

30. července 2008 v 14:46 |  Moučníky jiné
Neobvyklé kombinace? Sem s nimi!

Suroviny na těsto:
  • 250g Hery (nebo másla)
  • 200g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 250g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva (7g = 2 lžičky)
  • 1 citron (všechna vymačkaná šťáva = bylo cca 6 lžic + nastrouhaná kůra)
  • 100g nemletého máku
Suroviny na polevu:
  • 3 lžíce citronové šťávy z dalšího citronu
  • cca 80-110g moučkového cukru
Postup:
Nejprve si dostatečně předem vyndáme suroviny z ledničky, aby při zpracování měly pokojovou teplotu. Heru rovnou nakrájíme na kousky do šlehací mísy.
Pak si připravíme formu na chlebíček, nejlépe tak, že ji vyložíme pečícím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů Celsia.
Umyjeme citron, nastrouháme všechnu kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Z citronu o váze 140g jsem měla cca 6 lžic šťávy. Velikostně by se dalo říci, že byl střední. Samozřejmě použijte chemicky neošetřený citron... Ale já použila jaký měli a jestli byl ošetřený a nějaká chemie v něm zůstala, nedá se nic dělat, budeme to muset sníst. Globálně to kompenzuju tím, že nekouřím :-D
Změklý tuk vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme vejce a zašleháváme. Zde je důležité, aby vejce měla stejnou teplotu s tukem, aby se hmota dobře spojila v krém.
Odvážíme mouku a zamícháme do ní prášek do pečiva. Směs zašleháme do krému, vznikne tužší těsto. Teprve nakonec přimícháme citronovou kůru a mák.
Těsto urovnáme do připravené formy a dáme péct do vyhřáte trouby na cca 1 hodinu. Pokud by se zdálo, že těsto hnědne příliš rychle, přikryjeme jej alobalem a snížíme teplotu na 160. Já jsem ho přikryla cca po půl hodině. Po hodině pečení vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené a vyndáme z trouby, pokud ano. Necháme chladit na mřížce a přibližně po 15 minutách vyklopíme z trouby a necháme stále na mřížce vychladnout.
Poleva:
Citronovou šťávu dáme do misky a přidáváme postupně cukr a mícháme, aby se rozpustily všechny hrudky. Cukr přidáváme dokud se hmota netáhne jako med. Můžeme si při míchání pomoci metličkou nebo šlehačem. Údaj o množství cukru berte jako orientační. Polevou potřeme moučník (já použila polévkovou lžíci, její spodní stranu) a necháme alespoň trochu zatuhnout.
Více už řekne jen ochutnání, dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rybička rybička | Web | 8. března 2009 v 10:54

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:  http://www.urybicky.cz/2008/07/citronovy-chlebicek-s-makem/

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama