Pizza po našem - s fotopostupem

18. června 2008 v 22:30 |  Slané jídla
Suroviny:Těsto:Suroviny:Náplň:
170 mlvlažné vodyasi 4 lžíceoleje na potření těsta
3 lžíceoleje6-10 lžickečupu
1/2 lžičkysoli2 kspapriky různých barev
1 lžícecukru3-4 ksrajčat
450 ghladké moukyhrstbrokolice, či nějaká další zelenina
2 lžičky
sušeného droždí
1/2cibule


100-150gšunky


100-150gsýra (40%tuku)


koření:oregáno, bazalka,



majoránka, pažitka,



petřželka, tymián, nebo



směs na pizzu nebo těstoviny


špetkasoli




Postup:
1)
Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně. Než nám nakyne, připravíme si ostatní ingredience.
2)
Hrst brokolicových růžiček necháme přejít varem ve vodě nebo nad párou. Nevaříme dlouho, ve vodě jen přejít varem, nad párou aby trošku změkla. Po odstavení je přecedíme s cedníkem propláchneme studenou vodou, aby se nám proces varu i uvnitř zeleniny zastavil.
3)
Papriku nakrájíme na krátké tenké proužky.
4)
Šunku nakrájíme na proužky nebo kostičky, cibuli na drobno, nebo na kolečka. U nás obědvají i malé děti, takže na drobno.
5)
Rajčata nejlépe na tenká kolečka, je li rajče velké, můžeme je pak překrojit na půlmesíčky, lépe se nám pak vyskládají na pizzu.
6)
Na plech připravíme papír na pečení.
7)
Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly, jeden dáme bokem pod utěrku. Druhý bez přehnětení roztáhneme na placku a roztlačíme rukou do požadovaného tvaru.
8)
Jestli se vám někde nadělají díry, nezoufejte, po přeložení placky na pečící papír je opatrně přimáčkněte jako na fotografii. Na hotové pizze to nikdo nepozná.
9)
Povrch těsta potřete lehce olejem, na okrajích si však dejte záležet. Potom placku potřete ještě tence kečupem, okraje nenechávejte příliš široké.
10)
První koření nasypeme na kečup. Další koření dáme těsně pod sýr. Jak si koření nakombinujete záleží na vás, klidně experimentujte! Těsně před sypáním koření jsem zjistila, že mi chybí typické pizza-koření a sice oregano a bazalka. Stejně dobře vám poslouží majoránka, petrželka a pažitka. Já jsem tentokrát na kečup sypala tymián, ten mi s rajčaty moooc chutná.
11)
Pak naskládejte připravenou zeleninu: nejprve cibuli, pak kolečka nebo půlkolečka rajčat, papriku, brokolici, nebo jinou připravenou zeleninu. Samozřejmě také šunku a na závěr posypte druhou dávkou koření, já tentokrát sypala směs na těstoviny. Itálie jako Itálie, ne? Nezapoměňte lehce pošepolit solí, syrová zelenina není vůbec slaná.
12)
Na závěr posypeme strouhaným sýrem a vložíme do rozehřáte trouby. Máme-li klasický el.ohřev, vložíme ji na nejnižší příčku v troubě a hřejeme dole i nahoře, používáme-li horkovzduch, můžeme pizzu uložit na střední pozici a k horkovzduchu přidat ještě dolní ohřev. Samotný horkovzduch není úplně ideální.
13)
Pizzu pečeme na 200-220oC po dobu cca 12 minut. Napoprvé ji pohlídejte, je hotova, když se vybarví okraje. Nezapoměňte, že u pizzy je důležité upéct těsto, proto ten dolní ohřev a dolní příčka.
Některé moderní trouby mají přednastavený program na pizzu a tak jim budeme věřit. I tak nastavte čas 12 minut a plech vložte spíše níž. To za vás ani ta nejchytřejší trouba neudělá.
A teď šup šup, nachystat druhou půlku těsta!
14)
Po 12 minutách pečení pizzu nakrájíme kolečkem a vrhneme se na ni. Myslím, že jak u drůbeže, tak i u pizzy je dovoleno papkat rukama. Dobrou chuť!
Tip: Po vyndání z trouby můžeme okraje potřít olejem nebo vodou, nebudou tak tvrdé. Když zapomenete, nevadí, toto těsto je vyzkoušené a zuby si nevylámete.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 market market | 20. června 2008 v 9:55

mnam :)

rybi, ja si setrim praci tak, ze do kecupu (nebo rajcatoveho pyre) rovnou zamicham bylinky a koreni - oregano, bazalka, tymian, ctyrbarevny pepr, prolisovany cesnek.. i olej promicham rovnou s touto smesi. prijde mi to rychlejsi, nez davat na pizzu vsechno zvlast a hlavne mohu smes ochutnat a pripadne jeste dochutit. kdybych davala vse zvlast rovnou na testo, asi bych neodhadla kolik ceho nasypat :)

2 market market | 20. června 2008 v 9:59

a pizza se u nas nikdy nedelala kulata, vzdy davame testo na cely plech :)  asi to neni tak efektni a jime ctverecky, ne trojuhelnicky :)) ale je to rychlejsi a nemam mindrak, ze vymodeluji sisate kolo :))

3 rybička rybička | Web | 20. června 2008 v 12:37

market, tak jako se mi nechce striktne dodrzovat kulaty tvar pizzy, stejne se mi nechce pracne dotahovat testo do rozku, kdyz to nevychazi uplne OK. Takze mivame pizzu nepravidelnych tvaru. Nekdy jsou klinecky a nekdy ctverecky.

S tous mesi na pizzu - kdyz jsem bydlela u nasich a nasi maji urodu rajcar, delavaly jsme si vlastni pizza smes - bylo v ni uz koreni, rajcata, cubule i paprika a pizza use se mohla jen dozdobit a posypat syrem.

Takto mi to prijde jednoduzsi o to letni zavarovani a taky jeste nemam "rozjetou" zahradku. A to koreni uz mam asi nejak v oku, bylinkama se to zas tak nepokazi, ostre koreni kvuli detem stejne nedavam.

4 market market | 25. června 2008 v 9:25

smes na pizzu - jak jste ji delali? to zni dobre :) v lete mame take az moc bohate urody rajcat. napada me rozvarit, okorenit, zamrazit? aha ted koukam, ze pises o zavarovani.. :)

my jsme loni zkouseli davat rajcata do sklenic (oloupana) - a vyslo to, celou zimu slouzila stejne dobre jako ta kupovana v plechu (pouzivam napr. na bolonskou omacku).

5 market market | 25. června 2008 v 9:27

nemohu se dal koukat na tu tvoji pizzu, vypada taaak dobre, dala bych si hned :) musim se presunout na tvarohove muffinky s jahodami, ty jsou dnes v planu :)

6 rybička rybička | Web | 25. června 2008 v 19:22

market, uz presne nevim recept na tu smes, myslim ze tak nejak nahodile, proste nakrajena rajcata, papriky, cibule, koreni, sul atd. a zavarit s nejakym pripravkem na zeleninu - byvalo to Deko, nebo neco podobneho. Ted uz nadurody nemivame... a uz jsou i k mani ta rajcata v plechu - a za pakatel ;-)

7 market market | 25. června 2008 v 23:12

jojo a spatna nejsou - jenze co v lete s rajcaty, kdyz je jich prebytek, to te pak napadaji ruzna zpracovani.. uvidime letos, pokud bude uroda jako minuly rok, zkusim smes ala rybi :)

8 rybička rybička | Web | 25. ledna 2009 v 23:22

Diskuze zde je ukončena, ve stejném tématu pokračujeme tady:  http://www.urybicky.cz/?p=665

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama