Džem s extra kousky jahod

5. června 2008 v 23:16 |  Sladké jídla
Suroviny:
  • 1kg očištěných jahod
  • 1/2kg krystalového cukru
  • 1bal. Gelfix Extra 2:1 (Dr.Oetker)
  • kyselina citronová potravinářská
Postup:
Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny. V jiné nádobě důkladně promícháme cukr s Gelfixem a směsí zasypeme jahody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Pak provedeme test želírování: kápneme lžičku džemu na chladný talířek, pokud po vychladnutí hmota netuhne, přidáme do džemu 2 lžičky kyseliny citronové, promícháme a test můžeme provést a případně můžeme ještě přidat kyselinu. Jen pozor, aby výsledek nebyl moc kyselý.
S Gelfixem 2:1 více vynikne chuť ovoce, než u Gelfixu 1:1, kde se dává větší množství cukru. Výsledek je sladší a chuť ovoce se tím malinko zastře. A chcete-li zaexperimentovat s chuťovými pohárky, zkuste variantu 3:1.
Pak plníme suché sklenice se šroubovacím víčkem, ale opatrně, abychom nepokapali hrdlo skleniček. Po naplnění ihned utáhneme víčko a otočíme dnem vzhůru například na stůl, cca na 10-15 minut. Většinou se doporučuje před plněním odebrat pěnu z povrchu džemu. Je to z důvodu vyšší trvanlivosti - bublinky jsou vhodne místo pro počátek kažení obsahu.
Určitě to zkuste, nic tajuplného na postupu není! Jen výsledek jako od maminky...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jsou jahody ovoce, nebo zelenina?

Ovoce
Zelenina

Komentáře

1 sněhulák sněhulák | 14. června 2008 v 15:25

tak když říkáš, že na tom není nic tajuplného :-))) tak jsem šla  kupovat gelfix 2:1 a zatím se nedaří :-( , musím pátrat dál, mají jen 1:1 :-( ... ale co mne zajímá, myslíš, že by to šlo i z rozmraženého ovoce? mám ještě plno v mrazáku (jahody, maliny a trochu bobul.ovoce), tak že bych to vše sesypala dohromady ... ?

2 rybička rybička | Web | 14. června 2008 v 16:58

Sněhu, v pohodě, taky uvažuju, že ten jeden šuplík ovoce z mražáku vysypu do hrnce... A že nejde Gelfix 2:1 sehnat? Možná je to tím, že se používá úplně nejvíc a že je tak velká úroda jahod. Ale u nás ho mají v pohodě všude.

3 sněhulák sněhulák | 14. června 2008 v 21:24

tak jo, počkám, až to vyzkoušíš :-))))

4 rybička rybička | Web | 14. června 2008 v 22:10

Víš, jsi mne inspirovala na použití zamraženého ovoce a tak jsem ho šoupla do koláče. Jahody jaksi pochyběly... Až to sepíšu, tak ten bábovkový koláč taky přidám, jestli v tom fofru vůbec ty fotky vyšly :-D

A když už jsem se s tím mrazila...

5 sněhulák sněhulák | 19. června 2008 v 22:29

http://www.vitana.cz/dzem-fix-2--1-25g,1,247,126,0,0.html

koupili mi toto, mám to zkusit???

6 rybička rybička | Web | 19. června 2008 v 22:55

Jasně, to použij, to bude jak doktor a ne jak nejake lacine pripravky. Pak poreferuj, osobne vyzouseno nemam.

7 sněhulák sněhulák | 20. června 2008 v 21:27

Myslíš ???   Čekala jsem, že napíšeš:  VYHODIT !!!  :-)))

Tak dobrá, dám na Tvoji radu, pak napíšu :-)

8 rybička rybička | Web | 20. června 2008 v 21:46

Ono jde v zasade pouzit kazdy pripravek k tomu urceny. Kdybychom nebyli zvykli na domaci dzem urcite konzistence, asi by nas ani nenapadlo, ze ten "zelatinovy" by mohl byt vlastne jeste lepsi. Je pravda, ze je rozdil kupovat pripravek za 5 nebo za 22, ale ten vysledek, kdyz uz se s tim doma "babram" jak to kdosi pojmenoval, tak at ten vysledek uz stoji za to. Zn. Vitanu radim k tem osvedcenejsim. A u Gelfixu jsem snad az letos zaznamenala, ze jde o Dr. Oetkera :-D

9 sněhulák sněhulák | 21. června 2008 v 22:46

"Očištěné a rozemleté ovoce rozemeleme" to bylo v úvodu návodu Vitany 2:1 :-( . Já teda nakonec na to šla jinak. Všechny maliny, jahody a trochu červ. a černého rybízu jsem vysypala z mrazáku a v hrnci bez krájení rozehřívala, pak již postupovala dle již srozumitelného návodu :-) . Nedala jsem ani kys.cit. Poměr cukru nakonec byl něco mezi 2:1 až 3:1, už ani nevím totiž, jak jsem to nakonec navážila, byly trochu zmatky, bylo málo sklenic :-( tak se shánělo ... Půlené meruňky jsem nechala trochu rozmrazit a jen ty jsem nakonec pokrájela. Takže mám 2 desítky skleniček a začala jsem rozdávat :-) a taky mlsat :-))) , chutná to skvěle :-) něco jako džem a kompot dohromady. Takže už si jen přeji, aby se to nezačalo kazit.

10 rybička rybička | Web | 21. června 2008 v 22:48

ano ano, taky mlsáme a kilečka si lebedí v poklidu pneumatik kolem našich křivek ...

11 rybička rybička | Web | 23. ledna 2009 v 22:41

Diskuze zde je ukončena, ve stejném tématu pokračujeme tady:  http://www.urybicky.cz/?p=463

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama