Bezové mňam !

7. června 2008 v 11:48 |  Sladké jídla

...neboli bezový sirup:

1. Natrháme bezové květy. Trháme celá květenství, nejlépe rozkvetlá, mohou být i těsně před rozkvetením. Jedna dávka je 400g květů. Jestliže jich budete mít víc, tím líp!
2. Květy napěchujeme do velké 4-litrové sklenice.
3. Převaříme 2 litry vody a rozpustíme v ní 60g potravinářské kyseliny citronové. Horkou vodu nalijeme do sklenice s květy a lžící je upravíme pod hladinu.
4. Hrdlo zakryjeme talířkem a necháme cca 24 hodin louhovat.
5. Druhý den položíme na velký hrnec velké síto, které vyložíme čistým starším kapesníkem, plenkou, nebo jiným plátnem.
6. Nálev slejeme do síta a z uzlíčku z plátna plného louhovaných květů vyždímáme zbývající tekutinu. Změříme objem získané tekutiny (cca 1,9 litru.)
7. Přisypeme krystalový cukr v poměru 1,3 kila na 1 litr nálevu. Může být i méně. (Ochutnáme a můžeme dosladit.) Na 2 litry nálevu stačí 2,6 kila krystalového cukru.
8. Ohříváme, ale těsně před varem odstavíme.
9. Pro zvýšení trvanlivosti můžeme přidat nějaký konzervační přípravek dle návodu. Ale taky nemusíme.
10. Hotový sirup lijeme do zavařovacích sklenic se závitem a zatáhneme pevně víčko. Sklenici obrátíme dnem vzhůru cca na 10 minut a pak ji otočíme zpět. Tím se sterilizuje i prostor pod víčkem a zvýší se trvanlivost obsahu v takto zavařené sklenici.
11. Po vychladnutí zkontrolujeme správné vmáčknutí víček a případně konzumujeme přednostně ty, které "nechytly" dobře.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rybička rybička | Web | 24. ledna 2009 v 8:12

Vkládání komentářů je zde ukončeno, pokračujeme zde:   http://www.urybicky.cz/?p=492

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama