Červen 2008

Šlehačková rychlovka na neděli

29. června 2008 v 12:20 Dorty
Rodinná rada zasedla a 3 chlapské hlasy byly silnější než jeden maminčin, takže na dortě trůní zajíc namísto srdíček.
Jedná se vlastně jen o alternativu včerejší rychlovky, těsto bylo pečeno v kulaté formě o prům. 23cm, na 180 supňů po dobu skoro 30 minut. Po vychladnutí korpus jednou rozřezán a promazán 250ml šlehačkou s čokoládovým ztužovačem. Horní korpus je potřený zbytkem včerejší jogurtové šlehačky. Zajíce jsme vytvořili pomocí prosýpací šablony a kakaového prášku přes sítko. Na ozdobení jsem vyšlehala Ramu Cremefine, už bez ztužovače, potřela boky a do zbytku zašlehala přibližně 4 lžíce kakaa. Kakaovou šlehačkou jsem dozdobila zbytek. (PS: A zbylo nám i na ozdobení zmrzliny odpoledne!)

Šlehačková rychlovka na sobotu

28. června 2008 v 22:50 Moučníky jiné
Máte chuť na neco exkluzivního a jednoznačně snadného na výrobu? Šlehačkovou roládu zvládne snad i začátečník - zvlášť když použije rostlinnou šlehačku. Zabije tím dvě mouchy jednou ranou:
  1. při šlehání nestvoří máslo,
  2. při mlsání si nemusí odpírat poslední sousto, rostlinná není tak tučná jako živočišná šlehačka.
O kalorickou bombičku se však jedná v každém případě :
Suroviny na těsto:Suroviny na náplň a zdobení:Suroviny na náplň - alternativa:
  • 5 vajec (bílky zvlášť)
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5-6 lžic polohrubé mouky
  • 2 šlehačky Rama cremefine
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 4-5 jahod
  • sypání, třeba mlýnek vanilka-karamel
  • 400ml rostlinné šlehačky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100g jogurtového ztužovače šlehačky do 100ml vody
  • 4-5 jahod
  • sypání
Postup:
Oddělíme bílky a žloutky, do bílků přidáme 2 lžíce cukru, do žloutků 3 lžíce. Vyšleháme nejprve sníh z bílků, pak vyšleháme žloutky s cukrem. Do žloutkové směsi pak zamícháme mouku a lehce vmícháme sníh, který vařečkou jakoby "zabalujeme" do těsta. Nalejeme a rozetřeme na pečící papír na plechu. Pečeme 10 minut při 180stupních Celsia. Po upečení ještě horké i s papírem srolujeme a necháme vychladnout.
Na náplň vyšleháme obě Ramy Cremefine s cukrem. Polovinu rozetřeme na vychladlý a rozmotaný plát piškotu, urovnáme do středu rolády čtvrtky jahod a srolujeme. Druhou polovinou šlehačky naplníme sáček se zdobící špičkou a ozdobíme celý povrch rolády. Necháme vychladit. Před podáváním ozdobně posypeme horní část rolády.
Alternativa I.:
Do šlehačky můžeme použít ztužovač nebo nějaké příchutě. Nebo i obojí v jednom. V roládě na fotografii byl použit ztužovač s jogurtovou příchutí, který byl zamíchán s rostlinnou šlehačkou Hulala.
Alternativa II.:
Kuk na šlehačkovou rychlovku na neděli.

Mašinka je hotová

21. června 2008 v 17:05 Dorty
Můj doposud největší dort, pečeno z 22 vajec, okrojky by vyšly tak na 3 max 4 vejce, padlo skoro 1,5 kila krému, marcipánu skoro z jedne krabice suš.mléka. Bez podnosu váží 3,28 kg, podesta má 35x28x3,5 cm. Mašinka je vysoká 13, široká 7 a dlouhá 17cm. Délka pražců 10cm.
Podesta má ořechový korpus a bílý pudinkový krém, mašinka má bílý korpus - tenoučké a hutnější pláty a oranžový krém.
Fotky ve větším rozlišení jsou k vidění zde.

Sestra bábovka a bratři koláč s muffinem.

19. června 2008 v 19:22 Muffinky
A už je tady zas! Otřepané téma. Tvarohová bábovka! Evergreen! Šarmantní dáma, které to sluší v jakékoli podobě:
A taky starší brácha muffina - koláč:
Po úspěchu nedělní variace na tvarohovou bábovku muselo zákonitě následovat repete. A hned. Jenže... To by vrchní zásobovač nesměl dvakrát zapomenout koupit tvaroh a když už tvaroh v lednici byl, nebyla Hera . A ani jiného margarínu nebylo, ba ani toho na chleba nebylo dost... Proto si dáme malé stručné opáčko receptu pro zapomětlivé hospodyňky s drobnými obměnami (vychytávky pro úspěch akce viz v původním receptu):
Suroviny:
  • 250g tvarohu 1,5%
  • 3 vejce
  • 200g moučkového cukru
  • 1 vanilínový cukr větší (25g)
  • 1 vanilínový cukr menší (8g)
  • 250 ml oleje (to je 220g)
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • necelé 1/2 kg jahod
Postup:
Vyšleháme tvaroh s vejci a moučkovým cukrem a větším vanilínovým. Přilejeme olej a znovu vyšleháme. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a zašleháme do tvarohové směsi do hladka.
Koláč:
Nalejeme do kulaté formy a poklademe čtvrtkami jahod. Rovnoměrně posypeme vanilínovým cukrem, stačí menší balení. Pečeme při 170stupních 50-60 minut, posledních cca 20 minut přikryté alobalem. Cukr na povrchu koláče vytvoří křupavou sladkou a lesknoucí se kůrčičku. Necháme pořádně zchladnout na mřížce a mlsáme...
Muffinky:
Chceme-li si smlsnout na muffinkách, plníme košíčky dvěmi lžícemi těsta a ozdobíme jahodami. Pečeme 15 minut při 190oC. Sama jsem byla překvapena, jak křehounké a kypré jsou muffiny z tohoto těsta!

Pizza po našem - s fotopostupem

18. června 2008 v 22:30 Slané jídla
Suroviny:Těsto:Suroviny:Náplň:
170 mlvlažné vodyasi 4 lžíceoleje na potření těsta
3 lžíceoleje6-10 lžickečupu
1/2 lžičkysoli2 kspapriky různých barev
1 lžícecukru3-4 ksrajčat
450 ghladké moukyhrstbrokolice, či nějaká další zelenina
2 lžičky
sušeného droždí
1/2cibule


100-150gšunky


100-150gsýra (40%tuku)


koření:oregáno, bazalka,



majoránka, pažitka,



petřželka, tymián, nebo



směs na pizzu nebo těstoviny


špetkasoli




Postup:
1)
Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně. Než nám nakyne, připravíme si ostatní ingredience.
2)
Hrst brokolicových růžiček necháme přejít varem ve vodě nebo nad párou. Nevaříme dlouho, ve vodě jen přejít varem, nad párou aby trošku změkla. Po odstavení je přecedíme s cedníkem propláchneme studenou vodou, aby se nám proces varu i uvnitř zeleniny zastavil.
3)
Papriku nakrájíme na krátké tenké proužky.
4)
Šunku nakrájíme na proužky nebo kostičky, cibuli na drobno, nebo na kolečka. U nás obědvají i malé děti, takže na drobno.
5)
Rajčata nejlépe na tenká kolečka, je li rajče velké, můžeme je pak překrojit na půlmesíčky, lépe se nám pak vyskládají na pizzu.
6)
Na plech připravíme papír na pečení.
7)
Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly, jeden dáme bokem pod utěrku. Druhý bez přehnětení roztáhneme na placku a roztlačíme rukou do požadovaného tvaru.
8)
Jestli se vám někde nadělají díry, nezoufejte, po přeložení placky na pečící papír je opatrně přimáčkněte jako na fotografii. Na hotové pizze to nikdo nepozná.
9)
Povrch těsta potřete lehce olejem, na okrajích si však dejte záležet. Potom placku potřete ještě tence kečupem, okraje nenechávejte příliš široké.
10)
První koření nasypeme na kečup. Další koření dáme těsně pod sýr. Jak si koření nakombinujete záleží na vás, klidně experimentujte! Těsně před sypáním koření jsem zjistila, že mi chybí typické pizza-koření a sice oregano a bazalka. Stejně dobře vám poslouží majoránka, petrželka a pažitka. Já jsem tentokrát na kečup sypala tymián, ten mi s rajčaty moooc chutná.
11)
Pak naskládejte připravenou zeleninu: nejprve cibuli, pak kolečka nebo půlkolečka rajčat, papriku, brokolici, nebo jinou připravenou zeleninu. Samozřejmě také šunku a na závěr posypte druhou dávkou koření, já tentokrát sypala směs na těstoviny. Itálie jako Itálie, ne? Nezapoměňte lehce pošepolit solí, syrová zelenina není vůbec slaná.
12)
Na závěr posypeme strouhaným sýrem a vložíme do rozehřáte trouby. Máme-li klasický el.ohřev, vložíme ji na nejnižší příčku v troubě a hřejeme dole i nahoře, používáme-li horkovzduch, můžeme pizzu uložit na střední pozici a k horkovzduchu přidat ještě dolní ohřev. Samotný horkovzduch není úplně ideální.
13)
Pizzu pečeme na 200-220oC po dobu cca 12 minut. Napoprvé ji pohlídejte, je hotova, když se vybarví okraje. Nezapoměňte, že u pizzy je důležité upéct těsto, proto ten dolní ohřev a dolní příčka.
Některé moderní trouby mají přednastavený program na pizzu a tak jim budeme věřit. I tak nastavte čas 12 minut a plech vložte spíše níž. To za vás ani ta nejchytřejší trouba neudělá.
A teď šup šup, nachystat druhou půlku těsta!
14)
Po 12 minutách pečení pizzu nakrájíme kolečkem a vrhneme se na ni. Myslím, že jak u drůbeže, tak i u pizzy je dovoleno papkat rukama. Dobrou chuť!
Tip: Po vyndání z trouby můžeme okraje potřít olejem nebo vodou, nebudou tak tvrdé. Když zapomenete, nevadí, toto těsto je vyzkoušené a zuby si nevylámete.

Mamí, já ti ty recepty budu klidně předčítat!

17. června 2008 v 14:01 Ostatní
Za 6 dnů bude mít 5 měsíců.

Domácí jahodová zmrzlina

15. června 2008 v 22:43 Dezerty bez mouky
Suroviny:
  • 1x rostlinná šlehačka Rama Cremefine
  • moučkový cukr
  • hrst jahod (cca 300 - 400g)
  • nějaké sypání - já použila mlýnek "Karamel-vanilka"
Postup:
Jahody rozmixujeme s cukrem, kterého dáme podle chuti. Je opravdu skoro jedno, zda tam dáme 2 nebo 5 lžic. Nějaké jahody necháme na ozdobení.
Vyšleháme šlehačku s cukrem (cca 3 lžíce) a trochu jí odložíme do zdobícího sáčku se špičkou na zdobení. Do formiček dáme na dno jahodu nakrájenou nadrobno, na to rozetřeme vyšlehanou šlehačku, cca 2 lžíce. Do zbývající šlehačky vešleháme rozmixované jahody a hmotou doplníme formičky. Dáme řádně ztuhnout do mrazničky.
Na vyklápění báboviček či jiných formiček posbíráme doma veškerou trpělivost. Oplachujeme je pod teplou tekouci vodou, aby zmrzlina u stěn povolila a šla vyklopit. Nazdobíme šlehačkou, jahodami, posypeme a podáváme.
PS: Samozřejmě se s bábovičkama nemusíte babrat a nechte to ztuhnout v kelímku či jakékoli misce. Naše děti třeba na celé akci nejvíc ocenily cukrové barevné sypání "Mamí, kujiký eše, móó!"

Variace na tvarohovou bábovku

15. června 2008 v 0:02 Bábovky
Tak ji máme zase zpět. Koho? Bábovku. Tvarohovou.
Bábovku, která drží krok s dobou a bere na milost letní úrodu bobulového ovoce a maskuje se jako koláč.
aaa
Suroviny:
  • 250g Hery
  • 250g tvarohu
  • 3 vejce
  • 200g moučkového cukru
  • 1 vanilínový cukr
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst ovoce (jahody, maliny, borůvky, rybíz...)
Postup:
Vyšleháme Heru s tvarohem, vejci a cukrem. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a zamícháme do tvarohové směsi do hladka. Nalejeme do kulaté formy a poklademe ovocem. Já dala zmražené maliny a borůvky. Formu není nutné vymazávat ani vysypávat, stačí do zavírací obruče na dno "přivřít" napnutý pečící papír. Pečeme při 170stupních 60 minut. Ke konci bude pravděpodobně nutné formu přikrýt alobalem. Dopečení koláče zkontrolujeme špejlí, když na zapíchnuté špejli do středu koláče těsto neulpívá, je dopečeno! Před uvolněním obruče objedeme mezi koláčem a obručí nožem, aby se koláč odlepil. Necháme pořádně zchladnout na mřížce a pak se zakousneme...
aaa
PS:
V případě nutnosti opakování v jídelníčku zkuste jiné ovoce nebo třeba tuto variaci na variaci ...

Tvarohové mraky v jahodové louži

14. června 2008 v 23:23 Sladké jídla
... nebo pod smetanovou peřinou:
... pod peřinou ...
... v louži ...
Tato rychlovka může mít zcela prozaický a obyčejný název, ale poté co jsme ji tak nepoeticky rychle s...nědli, zaslouží si něco romantičtějšího.
Ingredience:
  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • 250g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • případně trošku mléka na zředění (2-3 lžíce)
  • louže: jahody, 400-500g, moučkový cukr
  • nebo peřina: zakysaná smetana, moučkový cukr
Postup:
Z tvarohu, mouky, vajíčka a špetky soli zpracujeme těsto, nejlépe rukou. Je li hmota příliš hutná, že do ní nejde zapracovat zbytek mouky, přidejte trošku mléka. Z těsta pak tvarujte stejně velké kuličky, nejspíš se budou dařit spíše šišaté díky lepivosti těsta.
Dejte vařit vodu, osolte ji a připravené mraky vkládejte do vroucí vody. Vaříme je 6 až 8 minut, pokud budou větší i déle. Var nesmí být příliš bouřlivý, aby se mraky "nerozbily". Po jejich vyplavání na hladinu ještě chvilku povařte.
Mezitím si připravte louži, nebo peřinu. Louže jsou jahody rozmixivané s cukrem - dejte ho podle chuti. Peřina je oslazená zakysaná smetana.
PS: Tentokrát bylo na vyfocení jídla opravdu jen pár vteřin, žádné velké aranžování, okolí se málem vrhalo do hrnce a baštil i náš nejvyhlášenější nejedlík!

Deštník pro dorty a koláče

14. června 2008 v 23:17 Ostatní
Po včerejší návštěvě Jysku nám už nezmokne dort ani koláč:

Jahodově jahodový džem!

14. června 2008 v 1:54 Sladké jídla
Já věděla, že marmeláda v poměru 2:1 s cukrem je jahodovější než v poměru 1:1. Ale že v poměru 3:1 bude taková famozní, tak jahodová, tak skutečná ... ... ... jsem zjistila až dnes!
Postup je vlastně stejný, jako u 2:1, jen použijeme pouze 350g cukru. Díky tomu je hmota malinko kyselejší - aniž by to našim mlsným jazýčkům vadilo - a díky tomu v pohodě želíruje už napoprvé. Neni nutné přidávat kyselinu citronovou.
Doplněk: Ještě jsem kromě toho zkoušela jiný džemový přípravek, od firmy Madami 2:1 a výsledek je na první pohled želatinovější. A tím pádem ne tolik lahodný, jak od našeho domácího džemu očekáváme. Takže experimentování je konec a zůstávám u oblíbeného Gelfixu.
Experimentům zdar a jahůdkám zvlášť!

Jak chutná letní louka?

12. června 2008 v 23:14 Dorty
Žížalky by řekly: "Marcipánově!"
Resumé: Korpus ořechový podle maminky, krém vanilkový, marcipán falešný mléčný podle Arielll.

Kdo si hraje nezlobí :-D

12. června 2008 v 12:55 Dorty
Hňáci, hňáci hmotičku podle tohoto postupu. Arielll, díky!



Bezové mňam !

7. června 2008 v 11:48 Sladké jídla

...neboli bezový sirup:

1. Natrháme bezové květy. Trháme celá květenství, nejlépe rozkvetlá, mohou být i těsně před rozkvetením. Jedna dávka je 400g květů. Jestliže jich budete mít víc, tím líp!
2. Květy napěchujeme do velké 4-litrové sklenice.
3. Převaříme 2 litry vody a rozpustíme v ní 60g potravinářské kyseliny citronové. Horkou vodu nalijeme do sklenice s květy a lžící je upravíme pod hladinu.
4. Hrdlo zakryjeme talířkem a necháme cca 24 hodin louhovat.
5. Druhý den položíme na velký hrnec velké síto, které vyložíme čistým starším kapesníkem, plenkou, nebo jiným plátnem.
6. Nálev slejeme do síta a z uzlíčku z plátna plného louhovaných květů vyždímáme zbývající tekutinu. Změříme objem získané tekutiny (cca 1,9 litru.)
7. Přisypeme krystalový cukr v poměru 1,3 kila na 1 litr nálevu. Může být i méně. (Ochutnáme a můžeme dosladit.) Na 2 litry nálevu stačí 2,6 kila krystalového cukru.
8. Ohříváme, ale těsně před varem odstavíme.
9. Pro zvýšení trvanlivosti můžeme přidat nějaký konzervační přípravek dle návodu. Ale taky nemusíme.
10. Hotový sirup lijeme do zavařovacích sklenic se závitem a zatáhneme pevně víčko. Sklenici obrátíme dnem vzhůru cca na 10 minut a pak ji otočíme zpět. Tím se sterilizuje i prostor pod víčkem a zvýší se trvanlivost obsahu v takto zavařené sklenici.
11. Po vychladnutí zkontrolujeme správné vmáčknutí víček a případně konzumujeme přednostně ty, které "nechytly" dobře.

Jahodovo-šlehačkové šílenství

6. června 2008 v 15:40 Dorty
Recept dodám, pokud ty kalorie přežiju. Jinak by vám recept byl taky nanic...
Tak jsem zpět - kalorie se daji přežít: vemte bombu jako dárek ke kafi na návštěvu a ve větší společnosti na Vás vyjde jen klíneček... no a z toho nepraskente!


Džem s extra kousky jahod

5. června 2008 v 23:16 Sladké jídla
Suroviny:
  • 1kg očištěných jahod
  • 1/2kg krystalového cukru
  • 1bal. Gelfix Extra 2:1 (Dr.Oetker)
  • kyselina citronová potravinářská
Postup:
Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny. V jiné nádobě důkladně promícháme cukr s Gelfixem a směsí zasypeme jahody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Pak provedeme test želírování: kápneme lžičku džemu na chladný talířek, pokud po vychladnutí hmota netuhne, přidáme do džemu 2 lžičky kyseliny citronové, promícháme a test můžeme provést a případně můžeme ještě přidat kyselinu. Jen pozor, aby výsledek nebyl moc kyselý.
S Gelfixem 2:1 více vynikne chuť ovoce, než u Gelfixu 1:1, kde se dává větší množství cukru. Výsledek je sladší a chuť ovoce se tím malinko zastře. A chcete-li zaexperimentovat s chuťovými pohárky, zkuste variantu 3:1.
Pak plníme suché sklenice se šroubovacím víčkem, ale opatrně, abychom nepokapali hrdlo skleniček. Po naplnění ihned utáhneme víčko a otočíme dnem vzhůru například na stůl, cca na 10-15 minut. Většinou se doporučuje před plněním odebrat pěnu z povrchu džemu. Je to z důvodu vyšší trvanlivosti - bublinky jsou vhodne místo pro počátek kažení obsahu.
Určitě to zkuste, nic tajuplného na postupu není! Jen výsledek jako od maminky...

Obyčejný žitný chleba

4. června 2008 v 23:00 Domácí pekárna
Suroviny:
  • 350 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2,5 lžičky soli
  • 600 g žitné chlebové mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sušeného droždí
Postup:
Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně na program "kynuté těsto". Suroviny dáváme do pekárny v uvedeném pořadí. Po cca hodinovém kynutí v pekárně přemísíme na vále, vytvarujeme bochník a necháme na teplém místě ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pak bochník překlopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme 45 minut při 190 stupních Celsia. Nezapoměňte do trouby vložit i kastrolek s vodou, aby se chlebík příliš nevysušoval. Po upečení chleba opět potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout.
Celý postup můžeme samozřejmě svěřit domácí pekárně na program "základní".
Za inspiraci děkuji tomuto receptu.

Makovky

3. června 2008 v 7:59 Moučníky kynuté
Suroviny:
  • 175 ml mléka
  • 1 žloutek (bílek na potření)
  • 10 polévkových lžic oleje
  • špetka soli
  • 65 g cukru
  • vanilkový cukr
  • pár kapek citr. šťávy
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí
Postup:
Těsto po vykynutí rozdělit na 12 kousků, vytvarovat válečky, ohnout do rohlíčků. Na plechu jsem nechala kynout dost dlouho, snad 3/4 hodiny, potřela zbylým bílkem, posypala mákem a pekla při 180 stupních 15-20 minut (první plech 19 minut a druhý 15 minut, tak si vyberte ).
PS:
Příště už jen dvojitou dávku!

Jak se dělá med.

2. června 2008 v 14:18 Ostatní
Jak začínají včelky s výrobou medu na šípkovém keři jsme dnes viděli s Radečkem a Kubíčkem na vycházce: