Květen 2008

Sluníčko ke dni dětí

31. května 2008 v 18:54 Dorty
Jak vznikalo? To se dovíte z několika předchozích příspěvků... .
A jak se sluníčko v den dětí papkalo je k vidění zde:

Vážím na gram přesně!

31. května 2008 v 18:44 Ostatní
Od včerejška mi při vaření a pečení pomáhá nový pomocník MADE IN CHINA.
Digitální kuchyňská váha. Z Lidlu. Věřím, že je přesná, asi určitě přesnější než původní dovažovací s dělící jednotkou 25g.
Zkamarádily jsme se, díky ní vím, že dnešní dort sluníčko váží i s podnosem 1,698 kg . (Podnos 218g, takže samotný dort 1,480 kg.)
Pokec z letáku:
  • s LCD displejem
  • včetně měření tekutin s ukazatelem v ml
  • funkce dovažování, tára, automatické vypínání a ukazatel výměny baterie
  • s odnímatelnou miskou
  • rozsah vážení do 4000 g
  • rozměry: váha průměr 20,1 x 5,8 cm, mísa průměr 20,1 x 4,9 cm

Hrátky s korpusem - zebra, letokruhy a co ještě?

31. května 2008 v 13:45 Dorty
Děkuji inspiraci všude možně na netu.
Například tady, nebo tu, ještě i tady anebo i zde něco podobného.
A teď s chutí do obalování žeber - nebo zeber? Prostě sladkým naše krásné pneumatiky :-D Ale napřed krémem dort!
Jak pak vypadá zebra při krájení dortu můžete vidět zde.

Guláš z trouby

31. května 2008 v 13:44 Slané jídla
Suroviny:
1 kg vepřového masa, 3 velké cibule, 5-7 stroužků česneku, 2 lžičky kari koření, 3 lžičky sladké papriky, špetka pepře, sůl, další koření podle chuti, 3lžíce Solamylu, 2 kostky Masoxu, voda
Postup:
Nakrájet maso na kostky, cibuli najemno, česnek na kolečka, vše smíchat dohromady. Dát do hrnce nebo pekáče a zalít 1 litrem vody s rozmíchaným Masoxem, zakrýt pokličkou nebo alobalem a dát péct. Pečeme při 200-230 stupních 1,5 hodiny. Po celou dobu neodkrýváme, nemícháme, vodu nedolíváme, troubu neotvíráme . Děláme cokoli jiného...
Po upečení můžeme dochutit, případně zředit. Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží... jak je libo.
Dobrou chuť ! Za skvělý recept děkuji skororodině z Tichova!

Marcipánový komiks o půlnoci

31. května 2008 v 1:00 Dorty
A já se nespojím, budou ze mně polystyrenové kuličky!!!
Prohra. Člověk zvítězil nad kuličkami a vytvořil dokonalou kuli.
Nebo vejce?
Tady jsem se kapku napil a jedéééém!
Ergonomie stisku ruky. Nejen při setkání s marcipánem je důležitá pevnost.
Zavřeli mne do mikrotenu, jako každého kolegu marcoše...
A tak byla rvačka a tekla červená!
Jsem z té bitky ňáký hotový a uhňácaný...
...i akné se mi vyrazilo na pr...

Sluníčkový marcipán

29. května 2008 v 15:30 Ostatní
Tentokrát Vám sem nenapíšu recept, ale jen odkaz na skvělý postup na výrobu domácího mléčného marcipánu. Dnes jsme si se synem hráli v barvách sluníčka:

Vanilkoví šneci

28. května 2008 v 20:03 Moučníky kynuté
A ti byli taky mňam, ale že byli až odpoledne, ještě se tady nějaký potuluje...
Suroviny:
350 mlmléka
1 ksvejce
120 mloleje
1 lžičkaocta
špetkasoli
600 gpolohrubé mouky
30 gcukru krupice
1 a 1/2 lžičkysušeného droždí
100 gVanilmixu na náplň
300 mlstudené vody na náplň
1 ksvejce na potření
hrstsekaných mandlí na posypání
Postup:
Zpracujeme těsto a po vykynutí jej rozdělíme na dvě půlky. Každou vyválíme do obdélníku a potřeme náplní z Vanilmixu. Pozor, musí být dobře nabobtnaný a tuhý. Pak těsto smotáme jako roládu a krájíme na 1,5 - 2cm silné kolečka, které pokládáme na plech na pečící papír. Necháme ještě cca 15 minut kynout. Pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních po dobu 20 minut.
Alternativní vanilkové náplně najdete zde.

Palačinky s jahodovým Vanilmixem

28. května 2008 v 19:06 Sladké jídla
Mňam byly. Už jsou jen na fotce:
Suroviny:
3 ksvejce
400 mlmléka
200 gpolohrubé mouky
špetkasoli
necelý 1/2sáček prášku do pečiva
100gVanilmixu
jahodová marmeláda
topping, poleva, mandle, ořechy
Postup:
Vejce, mléko a sůl vyšleháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně zamícháme. Smažíme palačinky, které plníme krémem. Krém připravíme vyšleháním 100g Vanilmixu ve 300ml studené vody. Poté přišleháme jahodouvou marmeládu podle chuti. Naplněné palačinky můžeme ozdobit třeba čokoládovým toppingem a sekanými mandlemi.

Mizející bábovičky

27. května 2008 v 19:55 Dezerty bez mouky
Pozor, po vyklopení velmi rychle mizejí. Málem jsem nestíhala fotit...
Suroviny:
1 tvaroh (250g), 100-150g moučkového cukru, 1 kefír (500ml), 1,5 pytlíčku želatiny, nějaké drobné ovoce, nějaké piškoty nebo zbytek nejakého korpusu, možná topping...
Postup:
Tvaroh, cukr a kefír rozšleháme. Želatinu připravíme podle návodu a smícháme s kefírovou hmotou. Nalijeme do formiček do poloviny, poklademe piškoty a ovocem a dáme na chvíli chladit. Pak zalijeme skoro po okraj a opět poklademe piškoty. Pak dáme chladit už pořádně. Před vyklopením formičku opláchneme horkou vodou, želatina malinko povolí a bábovička půjde vyklopit.
Pokud zbude čas než zmizí, můžeme polít třeba čokoládovým toppingem...

Osvěžující kiwi dort

27. května 2008 v 18:41 Moučníky jiné
Vychlazený je super osvěžující...
Těsto:Náplň:Zdobení:
3 vejcevelký bílý jogurt (400g)3 ks kiwi
90g moučk.cukru4 PL moučk.cukru1 balíček Dortového želé
1 vanilínový cukr3 plátky želatiny(nebo želatina)
4 PL olejepár kapek citronu1ks kopretiny
90g hladké mouky
Postup těsto:
Šlehačem vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny (cca 3-4 minuty, pěna zdvojnásobí objem a zbělá). Přidáme olej a přešleháme. Prosetou mouku zamícháme do pěny. Těsto vylijeme do formy o velikosti 22-26cm. Formu nevymazáváme, jen na dno položíme pečící papír. Používáme li rozevírací formu, pak papír "přivřeme" mezi obruč a dno. Pečeme ve vyhřáte troubě. Např. horkovzdušnou vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme na 160 stupňů. Já pekla ve forme 22cm a korpus se mi zdál vysoký, tak jsem z něj udělala dorty dva. Ale zpětně si říkám, že to nebylo třeba, mohl být i vyšší.
Postup náplň:
Jogurt smícháme s cukrem a citronovou šťávou a smícháme s želatinou připravenou podle postupu na obalu. Na korpus nasadíme zpět obruč, ve které se korpus pekl. Náplň rozetřeme na korpus a dáme chladit na 1/2 - 1 hodinu do chladničky.
Zdobení:
Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Naskládáme na vychladlou náplň a zalijeme dortovým želé, které můžeme přibarvit na zeleno. Želé připravíme podle postupu na sáčku - pozor, na dort lejeme až nebude horké, těsně před tuhnutím. Doporučuju jej raději malinko ohřát, pokud už v kastrolku zatuhne, než aby vám želé vyteklo škvírama z dortu na talíř. Samozřejmě obruč z dortu sundáme až po řádném vytuhnutí celého dortu! Podáváme rovněž vychlazené.
Dobrou chuť!

Růžové Cup Cakes

25. května 2008 v 23:04 Muffinky
Růžová je nejlepší... ? (Další fota zde.)
Těsto:


Krém:

330 ml
mléka

100 g
Vanilmixu
1
celé vejce

275 ml
studené vody
9
lžic oleje

(anebo
1 vanilkový pudink uvařit s 250ml mléka)
150 g
cukru krystalu

150 g
másla
375 g
mouky (polohrubá, hladká, nebo namíchat)

100 gmoučkového cukru
1/2
prášku do pečiva



Postup:
  • mléko, vejce, olej a cukr vyšlehat
  • v jiné míse smíchat mouku s práškem do pečiva
  • vsypat do ušlehané směsi a přešlehat
  • plnit košíčky 2-mi lžícemi těsta
  • troubu vyhřát na 200 a péct 20min. při 180 stup.

Postup:
  • ušlehat Vanilmix s vodou a nechat nabobtnat min. 10minut
  • anebo uvařit pudink a nechat vychladnout
  • ušlehat máslo s cukrem
  • přidávat po částech Vanilmix a řádně sešlehat
  • barvit podle potřeby

Čokoozdoby - premiéra amatéra.

22. května 2008 v 16:46 Dezerty bez mouky
Je 16:20 a já si splnila sen!
Od doby, co se u nás před lety doma zjevila kniha Marry Barryové s čokoozdobami, sním o tom, jak krásné ozdoby z čokolády budu vyrábět, až jednou budu mít co zdobit (to je teda ta hlavní podmínka). Teď už jsem velká holka a sem tam něco upeču. Pak natrefím na BERunu na livingu (jistě pseudonym madam BERryové) a její kouzla a opět nemůžu spát! V neděli mají přijít na návštěvu se třema dětma, budu péct muffinky, takže BUDE CO ZDOBIT!

Hle, chválím osobu, co vymyslela pytlíčky s hotovou polevou, mám extra tmavou a extra bílou, ráda bych napsala, že se s tim krásně píše, ale... ta poleva vždy teče jiným směrem, než já chci, takže křídla motýlí jsou pěkně šišatá, ale lepší než žádná, žejo .
Kolečka jsou náročný, velmi náročný tvar. Rožek pytlíčku ustřihnout vélmi opatrně, ani ne málo ani ne moc!!! Pak jsou z toho sloní nohy jako ty dvě kolečka na fotce. Sice jsem to v tom "střihu" pak ohla a teklo to tenší, ale asi právě proto to teklo kam chtělo... Jenže když to bylo ustřihnuté málo, pramínek stíhal tuhnout ještě než vylezl z pytlíčku...

Nejlépe a nejefektněji se mi dařily tzv. čmáranice, na těch se můžu rukou rozehnat a čmárat a čmárat a když to ujede, zaručeně to vypadá, že je to záměr. S touto technikou vystačím asi na dlouho a knihu Marry Berry si budu dál předčítat před spaním.
Ad motýli! Ti nesmí chybět! Když se podaří, jsou to nejexkluzivnější kousky, škoda kousnout!
Uf. Jen ať to teď hezky tuhne a mimino vydrží ještě chvíli spinkat a tatínek s dětma ze školky nespěchá, když už jim teda dnes odpadla ta logopedie. A ... a ... a popřejte mi pevnou ruku ...

Rychlé kakaové řezy

21. května 2008 v 16:00 Moučníky jiné
Těsto:
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 50 g Solamylu
  • 60 g polohrubé mouky
  • 2 PL teplé vody
Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky ušlehat s druhou polovinou a se 2 lžícemi teplé vody. Nakonec vmíchat mouku smíchanou se Solamylem a kakaem a opatrně přimíchat sníh.. Péct na pečicím papíře na 180 stupňů 12 minut.
Krém:
  • vanilkový pudink (buď klasický, nebo Creme Olé, nebo Vanilmix 100g+300ml vody)
  • šlehačka (může být v prášku)
  • kakao
  • čokorýže
Pudink a šlehačku sešleháme dohromady, polovinu obarvíme 2 lžícemi prosátého kakaa. Kakaový krém natřeme na polovinu korpusu, přiklopíme druhou polovinou a tu natřeme světlým krémem. Ozdobíme třeba vlnkami pomocí vidličky nebo zubaté stěrky a dáme vychladit. Před podáváním můžeme posypat čokorýží nebo strouhanou čokoládou.
Tímto děkuji Zorce za inspiraci.

Dorty - můj první rok opravdových dortů

20. května 2008 v 23:49 Dorty
Něco na dívání a slintání zde v galerii. Je to můj první rok a je to vidět hlavně na těch prvních dortech (viz datumy).
Mašinka Tomáš v březnu 2008 už bylo překonání sebe sama a nevím, zda svoji laťku ještě někdy pokořím. Od té doby jsem spáchala jen jeden dortík, tzv. "Zajícový sněm":



Pozn. 12/2008: Laťku jsem překonala, mašinek jsem upekla už několik. I jiné dortíky se začaly celkem dařit, první mašinka byl zřejmě ten velký ZLOM!

Kakaové červené řezy

18. května 2008 v 0:08 Moučníky jiné
Korpus:
  • 6 vajec (bílky zvlášť)
  • 120g cukru krupice (6 vrchovatých lžic)
  • 3 lžíce kakaa
  • polohrubou mouku dosypat ke kakau na 120g
Ušleháme sníh, v jiné míse žloutky s cukrem a postupně přidáváme tuhý sníh se směsí mouky a kakaa. Pečeme na 170-180oC po dobu 10 minut. Po vychladnutí natřeme marmeládou, poklademe dětskými piškoty a mezi ně rozložíme ovoce jako na fotografii dole. Můžeme pokapat likérem nebo rumem, ale nemusíme. Pak potřeme krémem.
Krém:
  • ovoce, třeba mražené maliny
  • 2 zakysané smetany
  • 1 tvaroh
  • 1 vanilinový cukr
  • 80g moučkového cukru
  • Rama cremefine na šlehání (nebo slehačka)
  • citr. šťáva
  • želatinový ztužovač Dr.Oetker
  • červené Dortové želé Dr.Oetker
Zakysané smetany a tvaroh ušleháme s cukrem, přidáme cca 2 lžíce citronové šťávy a vmícháme ušlehanou Ramu cremefine. To vše pomalu přidáme do připraveného ztužovače podle návodu. Hotové natřeme na piškoty a zalijeme vlažným Dortovým želé (já navíc ještě vodu do něj obarvila sirupem "Lesní směs", z mražených malin nebyla šťáva veskrze žádná). Před podáváním tuto kalorickou bombu necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
Tímto výtvorem bych chtěla poděkovat i Zorce.

Repete ve tvaru srdce I.

14. května 2008 v 16:23 Bábovky
Bábovka nebo maximufinek? Ani ryba ani rak? Být či nebýt? Být! A dobrůtky mohou být v jakékoli podobě. Tentokrát šlehačková bábovka s čokoládou ve tvaru srdce...
PS: A toho cukru opravdu stačí 200g. Dokonce i pro naše děti!
PS2: A pekla se 60 minut, přece jen nemá uprostřed "propékací komínek" jako bábovky, tak to buchtě šlo pomaleji.

Tomášův chléb - náš nejoblíbenější

9. května 2008 v 21:37 Domácí pekárna
Náš nejoblíbenější chleba, který se nám vždy podařil a který pečeme už jen ve zvětšené dávce, než je původní rozpis na "014. tomášův chléb":
Suroviny:
515ml350mlvody
3 lžíce2 lžíceocta
3 lžíce2 lžíceoleje
3 lžíce2 lžícekmínu
1,5 lžičky1 lžičkasoli
1,5 lžičky1 lžičkacukru
300g200ghladké mouky
300g200gžitné mouky
150g100gcelozrnné mouky
750g500gmouky celkem
2 lžičky1,5 lžičkysušeného droždí
hrsthrstslunečnicových semen
hrsthrstlněných semínek
hrsthrstovesných vloček

Pečení:
chleba v pekárně:Program 3- Vícezrnný
chleba v troubě:190°C45 min.
pletýnky:190°C15-20 min.

Poznámka:
S receptem si klidně hrejte, měňte poměry mouky, měňte semínka, které do něj dáte, měňte tvary, které upečete! Zkuste ho upéct v troubě, ale "šišku" vytvarujte spíše nastojato, má tendenci upéct se na placku. A pletýnky? Těm zvlášť dobře sluší lněné semínko!

Tvarohová štola od mikori

9. května 2008 v 21:27 Domácí pekárna
Tvarohová štola od mikori
  • 1 kostka tvarohu
  • 15 dkg másla, nebo Hery
  • 2 vejce
  • 1 lžíci rumu
  • 12 dkg cukru krupice
  • 1 vanil. cukr
  • 37 dkg hl. mouky,
  • 1,5 peč.prášku
  • hrst pokrájených suš. meruněk
  • půl vaničky kandované pomer. kůry
  • hrst hrozinek
  • dvě hrsti posekaných vlašských ořechů
Pečení v pekárně:
Do nádoby dáme ingredience v pořadí jak jsou v receptu (od tekutých přes mouku k oříškům) a pustíme program "moučník". Prostě program určený pro pečení s práškem do pečiva - ten vynechává zdlouhavé čekání, kdy těsto kyne, v tomto případě by to bylo i na škodu.
Pečení v troubě:
Smícháme sypké přísady, přidáme ostatní a zpracujeme těsto. Těsto trošku rozválíme na pomoučeném vále a vytvarujeme válec (do těsta před zarolováním můžeme zamačkat i posekanou čokoládu). Přeložíme na plech na pečicí papír, šikmo, protože dost nabyde. Pečeme na prostředním roštu v el. troubě asi 40 min. při cca 170oC. Horkou štolu potřeme máslem a posypeme moučkovým vanilkovým cukrem a pak ještě jednou po vychladnutí.
Tímto rovněž děkuji mikori za věhlasný recept z diskuse "Zase to jídlo..." strana 6 (po přečíslování nyní na str.14. (Zasvěcení ví, vo co go )

Šlehačková bábovka s čokoládou

9. května 2008 v 14:43 Bábovky
Šlehačková bábovka s čokoládou
  • 250ml šlehačky ke šlehání
  • 250g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 3 celá vejce
  • 300g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoláda na vaření, cca 50g, půl tabulky
V míse postupně metlou lehce sešleháváme šlehačku s cukrem, přidáme vejce a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zamícháme nasekanou čokoládu. Vlejeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme 40 minut při 180oC.
Bábovka je dost sladká, aby chutnala dětem, dospělým můžeme cukru ubrat na 200g, odvážnější mohou na 150g.

Čtyřbarevná bábovka

7. května 2008 v 14:44 Bábovky
Vemte jakékoli sladké kynuté těsto...
Třeba toto nebo toto nebo jiné .
Vemte z ledničky ty zbytky, které povýšíte na náplně: tvaroh, mák, marmeládu, marcipán, povidla, ořechy, rozinky, kandované ovoce, nutelu, pudink, skořici a já nevím co ještě doma máte...
Vyválejte těsto do obdélníku, z náplní na něj rozetřete pruhy a srolujte. Závin vložte do bábovkové formy a upečte - kynuté těsto při 180 stupních asi 50 minut.
Ta moje byla mini, byla z půl dávky, druhá půlka těsta padla na zamilované muffinky.
Tato bábovka je krásně barevná a rozhodně rychlejší a rovnoměrnější než tvořit prefabrikáty...